Slow Flowers

Exklusiv utbildning - endast 13 deltagare 
Under 2023 erbjuder vi 13 platser på utbildningen Slow Flowers på Gunnebo Slott och Trädgårdar. Utbildningen sträcker sig från 23 februari till 29 september och gör nedslag i såväl floristik som odlande. Uppdelat på tio separata träffar med olika teman följer vi den svenska blomstersäsongens utveckling och jobbar floristiskt med egenodlat material.

Gunnebos verktygsbälte

I utbildningen ingår vårt fina verktygsbälte i läder märkt med Gunnebo Slott och Trädgårdar. Till det följer också en blomstersax och en brytbladskniv. Paketet har ett värde av 2495 kr.

Vi rekommenderar att du smörjer in ditt bälte med läderbalsam innan användning för att skydda bältet från uttorkning. För att förlänga livstiden på verktygsbältet bör det smörjas 2-4 gånger om året.
Format

10 träffar
med olika tema

Start

23 februari
2023

Förkunskaper

Inga
förkunskaper

Tid

26 dagar
varav 24 på plats

Plats

Gunnebo
Slott och Trädgårdar

Pris

52 000:- exkl.moms
65 000:- inkl.moms

Anmälan, studietid och villkor

Utbildningen riktar sig till dig som vill verka eller redan verkar inom Slow Flowers. Den är på en grundläggande nivå och vi ställer inga krav på förkunskaper. Efter avslutad utbildning får du ett diplom.

Studietid: 

23 februari- 29 september 2023

Omfattning:

26 dagar varav 24 på plats och 2 dagars självstudier

Plats:

Gunnebo Slott och Trädgårdar 

I priset ingår

  • morgonkaffe/te, vår ekologiska lunch på Gunnebo Kaffehus och Krog samt eftermiddagsfika alla dagar vi är på Gunnebo      
  • ett verktygsbälte i läder, en snittkniv samt en blomstersax
  • tillgång till allt utbildningsmaterial på vår läroplattform under hela 2023
  • lärarledd undervisning på plats under totalt 24 dagar
  • allt studiematerial (blommor mm.)

Anmälan:

Öppnar 25 november kl. 13:00, då läggs en bokningslänk här på sidan
För att boka betalar du in en anmälningsavgift på 6500 kr inkl.moms. Denna avgift är ej återbetalningsbar. Resterande betalas in senast 23/1 2023

Kursplan

01

Odlingsplanering och såschema 23-24 februari+två dagars självstudier

En uppgift som hjälper dig att lägga grunden i din odlingsplanering och skapa struktur innan högsäsongen drar igång. Vi berättar hur vi jobbar med snittblomsodlingen på Gunnebo och du får själv i uppgift att rita och planera en odlingsyta för skörd av snittblommor med fokus på annueller med tillhörande såschema. Vi börjar även beröra säsongens skiftningar och vikten av växtmaterial från flera olika växtgrupper för att sträcka ut skördesäsongen över hela året samt går igenom ritteknik och användningen av vetenskapliga namn.

02

Sådd 27-28 mars och skolning 18 eller 21 april (halvklass)

Kerstin delar med sig av sina metoder för förkultivering av plantor vid två tillfällen uppdelat på sådd och omskolning. Teori varvas med praktiska övningar. Vi går igenom jord för de olika momenten, material att så och skola om i, hur man kan förhindra angrepp i sådderna, värme och ljus samt vilka blommor som lämpar sig att driva upp till lite större plantor innan de planteras ut.Som komplement kommer Louise föreläsa om regenerativa principer inom snittblomsodling, härdiga annueller och säsongsförlängning utifrån dina egna förutsättningar samt grundläggande metoder inom fröodling av snittblommor.Under eftermiddagen håller hon även i en praktisk workshop där du får prova på soilblocking som metod för förkultivering. Vi kommer att diskutera för- och nackdelar samt öva på tekniken tillsammans. Alla får ta med sig sina soilblockingsådder hem.

03

Bukettbindning 19-20 april

Vårt första floristiska moment blir bukettbindning med fokus på sprialteknik, proportioner samt fasthet och stadga. Du kommer också att få träna på varuvård, inslagning, vattenpackning och prissättning. Vi berör även lite floristteori som stilarter, inre blomformer, kontraster och färglära samt diskuterar hur vi kan förhålla oss till dem i vårt arbete med Slow Flowers.Dessutom ingår en föreläsning om Slow Flowers; vad är det och vad innebär det egentligen för våra svenska förhållanden? Viola delar med sig av sina års erfarenheter från arbetet med att jobba säsongsbetonat med snittblommor på Gunnebo.

04

Vårsalong 3-4 maj

Under två dagar fördjupar vi oss i blomsterarrangemang inom kategorin flamländskt 1600- och 1700-talsmåleri. Viola föreläser om snittblommor i historien. Momentet ger träning i att översätta en bild till säsong, just här en gammal blomstermålning men metoden är applicerbar på exempelvis en nutida bröllopskund. Att utbilda och hjälpa våra kunder översätta inspirationsbilder till säsong är en nödvändig kunskap för att vi ska kunna föra Slow Flowers-rörelsen framåt. Vi introducerar här att jobba med en analys av ditt floristiska arbete i efterhand för att hjälpa dig reflektera och börja vänja dig vid fackspråket. 
.
05

Vårbruk 25-26 maj

Nu är det dags att plantera ut merparten av våra förkultiverade plantor! Vi går igenom hur vi gödslar, jordbearbetar, planterar och stöttar för att ge plantorna en så bra start som möjligt. Momentet genomförs i Gunnebos snittblomskvarter ihop med Viola samt ytterligare en av Gunnebos trädgårdsmästare.

06

Styling och fotografering 27-29 juni

Emma-Klara Sandberg och Emelie-Estelle Utterberg lär dig skapa en foto-moodboard, planera och styla en miljö inför en fotografering efter ett valt tema. Du får träna på att använda blommor och naturmaterial för att lyfta din bild. Första dagen håller vi en fullmatad föreläsning kring foto och styling med fokus på storytelling och koncept. Därefter delas ni in i grupper och får tillsammans jobba fram en projektidé. Andra dagen får ni genomföra er styling inne i Gunnebo slotts fantastiska rum med handledning av Emelie-Estelle. Tredje dagen leder Emma-Klara er i fotografering och av era stylade miljöer. Vi går om ljus, vinklar och tekniker samt hur man skapar en intressant bildserie som förmedlar en historia! Målet med de här dagarna är att ge dig kunskap och inspiration att börja dokumentera ditt blomsterhantverk på ett personligt och visuellt tilltalande sätt, samarbeta med andra samt öva sig på att kommunicera sina idéer till en kund.

07

Skörd, hantering och varuvård 8-9 augusti 

Under två dagar lär Kerstin ut sina bästa tips på hur du skördar effektivt, ergonomiskt och i rätt stadie. Vi pratar även om hur du bäst behåller fräschheten och minimerar skador på blommorna för att få hållbara blommor av hög kvalitet.

08

Torkning av snittblommor samt nedbrytbar krans 23-25 augusti

Att odla och skörda för torkning är en viktig del i att kunna ha tillgång till egenodlat material att jobba med även under vintern. Under de här tre dagarna varvar vi teori och praktiska övningar i Gunnebos snittblomskvarter och drivhus. Vi kommer också att tillverka våra egna kransstommar av kvistar och mossa och lära oss tekniker för att göra en helt nedbrytbar krans. Fokus i den här uppgiften är färglära och vi jobbar utifrån färgcirkeln för att medvetandegöra olika sätt att arbeta med färg i en floristisk komposition. Kransen kan användas vid ett flertal olika tillfällen, bröllop, fest, bordsdekoration, väggdekoration och inte minst begravning som vi kommer prata mer om under de här dagarna. Även här jobbar vi med en avslutande analys med fokus på färgkomposition.

08

Bröllopsfloristik 13-15 september

Att odla och skörda för torkning är en viktig del i att kunna ha tillgång till egenodlat material att jobba med även under vintern. Under de här tre dagarna varvar vi teori och praktiska övningar i Gunnebos snittblomskvarter och drivhus. Vi kommer också att tillverka våra egna kransstommar av kvistar och mossa och lära oss tekniker för att göra en helt nedbrytbar krans. Fokus i den här uppgiften är färglära och vi jobbar utifrån färgcirkeln för att medvetandegöra olika sätt att arbeta med färg i en floristisk komposition. Kransen kan användas vid ett flertal olika tillfällen, bröllop, fest, bordsdekoration, väggdekoration och inte minst begravning som vi kommer prata mer om under de här dagarna. Även här jobbar vi med en avslutande analys med fokus på färgkomposition.

09

Höstbruk och reflektion över odlingssäsongen 28-29 september

Tillsammans sammanfattar och reflekterar vi över odlingsåret för att få bästa möjliga förutsättningar för planeringsarbetet inför nästa säsong. Vi bäddar in och förbereder vårt snittblomskvarter inför vintern, tittar på hanteringen av Gunnebos trädgårdskomposter och tar hand om våra perenner
Skapad med