Slow Flowers 2024

Vår platsförlagda diplomutbildning med fokus på hållbart blomsterbinderi.
Under 2024 erbjuder vi på Gunnebo Slott och Trädgårdar en platsförlagd diplomutbildning inom Slow Flowers med fokus på hållbart blomsterbinderi. Kursen sträcker sig februari till september och fokuserar på hållbara floristiska tekniker, kunskaper som är mycket eftertraktade framöver inom branschen. Uppdelat på fem separata träffar med olika teman följer vi den svenska blomstersäsongens utveckling och jobbar floristiskt med egenodlat material.
Utbildningen är förlagd till Gunnebos historiska miljö och KRAV-märkta trädgårdar samt digitala förberedelser som kan utföras på valfri plats. All administration kring utbildningen sker via vår läroplattform Gunnebo akademi vilket enkelt ger dig tillgång till alla samlade kunskapsdokument, föreläsningar och filmmaterial fram till 31 dec 2025. Här finns även ett forum där du kan hålla kontakt med dina klasskamrater.

Framtidens blomsterarrangemang handlar inte bara om den färdiga produkten, att ha förståelse för det odlingsmässiga hantverket är lika viktigt och de senaste åren har vi börjat återuppbygga kunskapen om snittblomsodling inom landet. Vi ser nu ett ökat behov av att driva på utvecklingen och användandet av hållbara tekniker för att arrangera blommor vilket blir huvudfokus i den här kursen. Vi fäster också stor vikt vid att omvärdera och se med nya ögon på växtmaterial från olika växtgrupper

Utöver undervisningen på plats får du tillgång till vårt digitala utbildningsmaterial med filmer och kunskapsdokument som handlar om både odling och floristik. I och med att en stor del av undervisningen sker på plats finns mycket tid att bygga nätverk och samarbeten samt jobba ihop gruppen, något både elever och lärare uppskattar och har stor nytta av även efter avslutad utbildning.
Betalning sker via Klarna som erbjuder direktbetalning, faktura och delbetalning.

Kursmoment

Vårsalong 3 maj
När lökväxterna står i full blom ägnar vi en dag åt att fördjupa vi oss i blomsterarrangemang inom kategorin flamländskt 1600- och 1700-talsmåleri.

Varje elev tilldelas ett blomsterstilleben att tolka med säsongens blommor, tekniken är blomsterfakir och hönsnät i skål. Momentet ger träning i att översätta en bild till säsong, just här en gammal blomstermålning men metoden är applicerbar på exempelvis en nutida bröllopskund.

Att utbilda och hjälpa våra kunder översätta inspirationsbilder till säsong är en nödvändig kunskap för att vi ska kunna föra Slow Flowers-rörelsen framåt. Vi introducerar här att jobba med en analys av ditt floristiska arbete i efterhand för att hjälpa dig reflektera och börja vänja dig vid fackspråket.

Under momentet kommer Emma-Klara även fotografera och du får sedan digitala portfoliobilder på ditt arrangemang.

Bröllopsbinderi 12-13 juni
Försommarfloret erbjuder en helt unik möjlighet att skapa blommor till brudföljet utifrån säsongens skiftningar. Här befinner vi oss precis på gränsen mellan lökar och annueller och får istället titta på exempelvis växtgrupperna lignoser för fantastiska blommande kvistar, perenner och kyltåliga annueller eller knölar som pioner eller ranunkler.

Vi går igenom och tränar på tekniker för brudbukett, corsage och hårsmycken. Vi pratar även kring processen med en bröllopsbokning, prissättning samt paketering på ett vackert och hållbart sätt.

Foto och styling 2-3 juli
Välkommen in i slottets salar för att utforska hur du kan styla och fotografera dina blomsterarrangemang på ett personligt och varumärkesbyggande sätt! Emma- Klara guidar dig genom processen.

Du binder en bukett som du sedan övar dig på att fotografera och styla på ett sätt som både dokumenterar det floristiska arbetet på ett bra sätt. Det digitala skyltfönstret blir en allt viktigare del i ditt varumärkesbyggande och här får du kunskap om hur du får ditt hantverk att sticka ut och synas. Vi går om ljus, vinklar och tekniker samt hur man skapar en intressant bildserie som förmedlar en historia!

Målet med de här dagarna är att ge dig kunskap och inspiration att börja dokumentera ditt blomsterhantverk på ett personligt och visuellt tilltalande sätt, samarbeta med andra, samt öva sig på att kommunicera dina idéer till en kund.

Blommor till begravning 22-23 augusti (samt samarbete med Munkeröds 21 augusti)


Vår första dag lägger vi på ett samarbete med elever och lärare från Munkeröds floristutbildning. Vi skördar, binder buketter och tränar på inslagning och prissättning ihop. Här knyts värdefulla kontakter mellan florister och odlare och förståelsen för våra olika hantverk ökar. Malin Svahn, floristlärare, undervisar ihop med Viola.


Begravningsblommor är ett av de största och viktigaste områdena att jobba hållbart med. 
Vi kommer prova på olika tekniker för hållbara begravningsblommor. Stjälkstående bukett, dekoration i miljövänlig stickmassa samt tillverka våra egna kransstommar av kvistar och mossa och lära oss tekniker för att göra en helt nedbrytbar krans.

Fokus i den här uppgiften är färglära och vi jobbar utifrån färgcirkeln för att medvetandegöra olika sätt att arbeta med färg i en floristisk komposition. Kransen kan användas vid ett flertal olika tillfällen, bröllop, fest, bordsdekoration, väggdekoration och inte minst begravning som vi kommer prata mer om under de här dagarna. Även här jobbar vi med en avslutande analys, den här gången med fokus på färgkomposition.

Stora installationer 11-12 september
Vi fördjupar vi oss i bröllopsbinderi och bygger vigselplatser efter en moodboard på utvald plats här på Gunnebo.

Vi går igenom olika tekniker för stora installationer och jobbar sedan gruppvis med vigselplatserna, allt under handledning av lärare.

Vårt mål är att ge dig verktygen du behöver för att vägleda våra kunder till mer hållbara val och på ett naturligt och självklart sätt låta säsongen styra valet av bröllopsblommor.

Kursschema

Om du skapar en inloggning kan du redan nu ta en titt på kursschemat. Att skapa ett konto är helt kostnadsfritt.
Titta på kursschemat här >>

Anmälan och studietid

Februari-september 2024. Kursen startar med ett välkomst-webbinarium 22 februari och de praktiska momenten pågår från 3 maj- 12 september. Under säsongen får du tillgång till vårt digitala utbildningsmaterial för att förbereda dig inför undervisningen på plats. Förberedelserna genomförs på valfri tid och plats. Inför momenten Vårsalongen och Stora installationer tillkommer obligatoriskt webbinarium på utsatt tid för att undervisningen på plats ska kunna genomföras enligt plan.

Omfattning

Tio dagar på plats fördelat på fem olika moment. Därutöver tillgång till vårt digitala material för möjlighet att träna och repetera hemma när du själv vill. Räkna med avsätta ungefär en dag till förberedelser inför varje kursmoment på plats (fem stycken) genom att ta del av det digitala material du har tillgång till.

Studietid: 

22 februari- 12 september 2024

Plats:

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Anmälan:

Öppnar 1 november kl. 13:00

I priset ingår

  • Morgonkaffe/the, vår ekologiska lunch på Gunnebo Kaffehus och Krog samt eftermiddagsfika alla undervisningsdagar på Gunnebo
  • Ett verktygsbälte i läder, en snittkniv samt en blomstersax
  • Tillgång till vårt digitala utbildningsmaterial på vår läroplattform fram till 31 dec 2025
  • Lärarledd undervisning på plats under totalt 10 dagar
  • Möjlighet till tre praktikdagar i våra odlingar i samband med utplantering

Pris:

28 000 kr exkl.moms (35 000 kr inkl.moms)
Utbildningen är fristående och är ej CSN-berättigad

Betalning sker via Klarna som erbjuder direktbetalning, faktura och delbetalning.

Empty space, drag to resize
Utbildningen riktar sig både till dig som har en grundförståelse för odling och vår inhemska säsong eller kanske har gått en floristutbildning men vill komplettera med mer hållbara tekniker. Vi tror att du har en grundläggande vana av att hantera snittblommor och behärskar momenten skörd, varuvård samt spiralteknik.

Känner du att du behöver repetera något av momenten finns det möjlighet att göra det genom digitalt material före kursstart. Efter avslutad utbildning får du ett diplom.

Har du frågor om förkunskapskraven, tveka inte att höra av dig till utbildningsansvarig lärare viola.johansson@gunneboslott.se
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize
Format

Platsförlagd med digitalt komplement

Start

22 februari
2024

Lärarledd undervisning

10 dagar på plats
3 webbinarier

Filmmaterial

10 utbildingsfilmer
  6 föreläsningar

Praktik

Möjlighet till 3 dagars praktik

Pris

28 000:- exkl.moms
35 000:- inkl.moms

Empty space, drag to resize

Vårt digitala utbildningsmaterial

Utöver den platsförlagda undervisningen med fokus på hållbart blomsterbinderi får du även tillgång till allt vårt digitala utbildningsmaterial.

Under en säsong har vi dokumenterat och illustrerat vårt hantverk för att skapa ett levande och inspirerande utbildningsmaterial.

Write your awesome label here.

Digitalt undervisningsmaterial

Betalning sker via Klarna som erbjuder direktbetalning, faktura och delbetalning.

Viola pratar med vår tidigare elev Eva i gamla köksträdgården

Empty space, drag to resize
Write your awesome label here.
Created with